perjantai 30. tammikuuta 2015

Ryssänkirkkolaiset

Karjalan ortodoksievakkoja haukuttiin ryssänkirkkolaisiksi sodan jälkeen. Aiheesta on tehty samanniminen koskettava dokumenttielokuvakin Joensuussa kymmenkunta vuotta sitten. Silloin ei osattu aavistaakaan, kuinka ajankohtaiseksi elokuvan tematiikka – ortodoksisuuden ja venäläisyyden samastaminen – saattaisi vielä tulla.

Päivittäisessä uutisvirrassa ortodoksisuus liittyy yhä useammin Venäjää koskeviin kielteisiin uutisiin, Ukrainan sotaan ja Venäjän heikkoon ihmisoikeustilanteeseen. Uutiskuvissa ortodoksipappien on nähty siunaavan aseita ja asemiehiä, ja vuosi sitten Kiovan papit vastaavasti toimittivat palveluksia Maidanin aukiolla. Tuoreissa uutiskuvissa taistelijoiden taustaksi valikoituu usein paikallinen ortodoksinen kirkkorakennus.

Olen mielenkiinnolla seurannut, kuinka Moskovan patriarkaatti suhtautuu menossa olevaan veljessotaan. Päällimmäisin reaktio näyttää olevan vaikeneminen. Moskovasta ei ole kuulunut sotatoimia tuomitsevia kannanottoja, ei edes teologiseen fraseologiaan peiteltyjä, pikemminkin päinvastoin.

Patriarkka Kirilliä on lännessä kritisoitu ekspansiivisen "Venäjän maailma"-käsitteen lanseeraamisesta. Sen mukaan entisen Neuvostoliiton alueen venäläiskansojen tulisi yhdistyä rajoista piittaamatta. Presidentti Putin tarttui hanakasti syöttiin, jollaiseksi sitä ei liene ollut tarkoitettu. Seuraukset näkyvät kuitenkin niin Krimillä, Itä-Ukrainassa kuin hieman lähempänäkin.

The Guardian -lehti kertoi viime syyskuussa patriarkka Kirillin vierailusta Habarovskissa Sukhoin lentokonetehtaalla, jossa hän jakoi työntekijöille ikoneja. Kierroksen päätteeksi tehdas lahjoitti patriarkalle SU-35-hävittäjäkoneen pienoismallin. (The Guardianin tekemä käännösvirhe on korjattu ja virheellistä tietoa koskenut kommentti on poistettu blogista 6.3.2015). 

Kun ortodoksisuus yhdistyy uutiskuvissa aggressiiviseen venäläiseen nationalismiin, ollaan vaarallisilla vesillä. Kysymys kuuluu, kuinka pitkään suomalaiset kykenevät tekemään eroa näiden asioiden välillä? Tilanne käy entistä hankalammaksi, kun Venäjä on ryhtynyt hypersodankäyntiin eli väärän tiedon levittämiseen tietoverkkojen välityksellä.

Sunnuntain (25.1.) Hesarissa kerrottiin pietarilaisesta homoparista, joka hakee turvapaikkaa Suomesta. Vuosien häirinnän ja pahoinpitelyjen jälkeen mitta tuli täyteen, kun he kirkosta palattuaan löysivät kotinsa tuhottuna. Viime töikseen he keräsivät ikonit reppuun ja suuntasivat kohti Suomea.

Tuon uutisen viesti ei tainnut jäädä kenellekään epäselväksi.

Ei kommentteja: