Kirkon jäsenmäärän lasku on lähes yksinomaan seurausta korkeista eroluvuista. Tämä johtuu siitä, että kastettujen, kuolleiden ja kirkkoon liittyjien määrät ovat pysytelleet vuosikausia suunnilleen samoissa lukemissa. Tosin kasteiden määrä jäi nyt toisena peräkkäisenä vuotena selvästi alle viidensadan, mikä on huolestuttava muutos.
Suomen ortodoksiseen kirkkoon liittyneet, kirkosta eronneet ja kirkon jäsenmäärän muutos vuosina 2002–2014. Grafiikka: © Mikko Junes. |
Surullista näissä eroaalloissa on, että ihmiset eivät aina erota, kuka kulloinkin on äänessä. Päivi Räsänen käytti TV:n homoillassa oikeutta ilmaista mielipiteensä, joka sitten tulkittiin jossain määrin ev.lut. kirkon viralliseksi kannaksi asiaan. Todennäköisesti Räsäsen esiintyminen tarjosi kuitenkin vain riittävän hyvän syyn sekä luterilaisille että ortodokseille toteuttaa jo aiemmin virinneet erosuunnitelmat. Sellaisia viriää helposti, jos jättäytyy sivuun kirkon elämästä.
Ortodoksisuuteen kuuluu tietysti ihmisen vapaan tahdon kunnioittaminen. Sillä ei kuitenkaan voida perustella jatkuvia taka-askeleita lisääntyvän sekularisoitumisen edessä – ei ainakaan kirkon omassa piirissä. Kun avioliitto on kirkon sakramentti, jotain kai pitäisi tehdä sen eteen, että kirkon jäsenetkin sen ymmärtäisivät. Sama koskee jumalanpalveluksiin ja erityisesti ehtoolliseen osallistumisen merkitystä ortodoksikristityn elämässä. Eipä ole juuri näkynyt selväsanaisia kirjoituksia näistäkään aiheista kirkon lehdissä tai netissä.
"Me emme häiritse seurakuntalaisia, kun seurakuntalaisetkaan eivät häiritse meitä", kuten eräs edesmennyt kirkonpalvelija totesi vähäisestä jumalanpalveluksiin osallistumisaktiivisuudesta huolestuneelle seurakuntalaiselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti