torstai 12. maaliskuuta 2015

Vaalihässäkkää pääsiäiseksi

Eduskuntavaalit ovat tänä vuonna 19.4. eli kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen. Vaalit siirrettiin pysyvästi maaliskuulta huhtikuun kolmannelle sunnuntaille vuonna 2010. Edelliset vaalit käytiin palmusunnuntaina, ja niin käydään jatkossa kahdet seuraavatkin, sillä ne sattuisivat muussa tapauksessa pääsiäispäiväksi. Myös kuntavaalit on siirretty kevääseen.

Eduskuntavaalien siirto huhtikuulle tehtiin Matti Vanhasen kakkoshallituksen toimesta. Sitä perusteltiin lähinnä kansanedustajien mukavuudenhalulla, kuten eduskunnan pöytäkirjasta ilmenee: huhtikuussa on miellyttävämpää kampanjoida ulkosalla! Äänestysaktiivisuuteen siirrolla ei ole ollut suurta vaikutusta.

Lähetin kuutisen vuotta sitten, kun vaalien siirtoa vasta valmisteltiin, eduskuntapuolueille tiedustelun, ollaanko pääsiäistä ja sitä edeltävää paastokautta nyt uhraamassa politiikan alttarille? Sain ymmärtäväisiä, mutta ympäripyöreitä vastauksia. Lähes kaikki puolueet lupasivat rauhoittaa pääsiäispyhät vaalikampanjoinnilta. Saas nähdä, kuinka käy.

Vaalien siirto tiedettiin etukäteen ongelmalliseksi, mutta niin se vain tehtiin. Edes kristillisdemokraatit eivät nostaneet suurempaa äläkkää, ortodoksikansanedustajista puhumattakaan. Kummaltakaan kansankirkolta ei ilmeisesti pyydetty lausuntoa asiassa, koska sellaista ei arkistoista löytynyt.

Vaalilakiin tehtiin kuitenkin poikkeussäännös: jos huhtikuun 3:s sunnuntai on pääsiäinen tai sen jälkeinen sunnuntai, vaalit aikaistetaan palmusunnuntaille. Palmusunnuntaista onkin tulossa vakituinen vaalipäivä, sillä vuosien 2017 ja 2025 kuntavaalit sekä vuosien 2019 ja 2023 eduskuntavaalit joudutaan siirtämään pääsiäisen vuoksi palmusunnuntaille.

Onko palmusunnuntai sitten sen parempi vaalipäivä kuin vaikkapa pääsiäisen jälkeinen sunnuntai, mene ja tiedä.  Ainakin palmusunnuntai muuttaa nyt luonnettaan, koska se ei enää ole pelkästään kirkollinen juhlapyhä ja lasten iloinen virpomispäivä. Ehkäpä vaaleja aikaistettiin sen vuoksi, että äänestäjät pääsevät pyhiksi kesämökeille!

Mitä tämä kaikki sitten kertoo kansanedustajien suhteesta kristilliseen perinteeseen. Aika paljonkin. Yksikään heistä ei maininnut eduskunnan lähetekeskustelussa sanaa ”pääsiäinen” saati että olisi pohdiskellut vaalien ja pääsiäisen yhteensovittamisen ongelmaa. Eikä kirkon piiristäkään kuulunut poikkipuolista sanaa. Olemmeko jo antaneet periksi?

Ei kommentteja: