torstai 27. lokakuuta 2016

Haluatko miljonääriksi?

Kuva: Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
Kirkollishallituksen lokakuun istunnon talousuutiset ovat taas kerran surullista luettavaa. Niin Valamon luostarin kuin Kirkkomuseon säätiönkin talous näyttää matelevan lähinnä mollivoittoisissa lukemissa. Kirkollishallitus jätti vahvistamatta Valamon tilinpäätöksen, koska pyydetyt lisäselvitykset talouden tervehdyttämisestä eivät tyydyttäneet. Luostarilta vaaditaan erityistilintarkastusta, jossa on tarkasteltava erityisesti talouden saneeraussuunnitelman noudattamista.

Valamon luostarin tilikauden 2015 tappio on 245 000 euroa. Vastaavia lukemia löytyy myös menneiltä vuosilta. Tilinpäätöslukuja rumentavat mm. ison rakennuskannan ikääntymisestä johtuvat poistot. Viime vuoden tappiota pienentää luostarin saama 206 000 euron lahjoitus. Jokunen vuosi sitten tappiota paikattiin vanhan päärakennuksen palovakuutuskorvauksella. Luostari ei selvästikään tule toimeen noin 2,5 miljoonan euron vuotuisilla tuloilla, jotka ovat olleet laman vuoksi laskusuunnassa. ”Luostarin toiminta ei ole taloudellisesti terveellä pohjalla”, kirkollishallitus toteaa.

On talouden korjaamiseksi jotain koetettu tehdäkin. Tällä vuosikymmenellä luostarinmäellä on käyty ainakin kolmet yt-neuvottelut, viimeisimmät tänä syksynä 30-vuotisjuhliaan viettävässä Valamon opistossa, josta irtisanotaan kaksi ja osa-aikaistetaan kaksi työntekijää. Luostarin puolelta on uutisoitu vain yhdet lopputilit vuodelta 2013 liiketoimintajohtaja Veikko Haloselle, jonka saneeraustoimet eivät veljestöä miellyttäneet.

Otsikon kysymys viittaa talousvaikeuksissa painiskelevaan Kirkkomuseon säätiöön, jonka hallituksen uudeksi asiantuntijajäseneksi kirkollishallitus valitsi liikemies Pekka Viljakaisen. It-miljonäärinä ja Venäjän hallituksen talousneuvonantajana tunnettu Viljakainen rakennutti hiljattain Joroisiin hulppean tsasounan 40-vuotislahjaksi vaimolleen, joten näyttöä löytyy.

Viljakaisen tehtävänä on vahvistaa säätiössä talouden osaamista, jota totta vie tarvitaan. Museosäätiö syö jo toistamiseen kuormasta hakemalla ennakkoa loppuvuoden kuluihin seuraavan vuoden avustuksesta. Kirkollishallitus myönsi 20 000 euroa pyydetyn 55 000:n sijaan. Säätiölle on jo myönnetty lykkäystä loppuvuoden vuokranmaksuun. Selvitettävää riittää myös keskustalon remontin aikaisissa saatavissa museosäätiöltä.

Kovin kaksisissa kantimissa ei ole myöskään kirkon avustusten varassa elävien järjestöjen talous. PSHV sai lykkäystä viiden vuoden takaisen lainansa (45 000 e) takaisinmaksuun. Tätä taustaa vasten tuntuu kummalliselta, että kirkko laittoi vuosina 2014–2015 peräti 130 000 euroa Lappeenrannan kirkkopäivien kustannuksiin. Päiville osallistui viitisensataa kävijää, joten kirkon tuki yhtä kävijää kohden oli 260 euroa eli reilusti enemmän kuin millä valtio subventoi jokaista oopperalippua!

Miljonäärejä kirkossa totta vie tarvitaan, mutta taloustalkoiden loputtomuus huomioon ottaen – vieläkö haluat miljonääriksi?

Katso: Kirkollishallituksen päätöksiä 25.10.2016


Ei kommentteja: