perjantai 31. lokakuuta 2014

Kannettu vesi...

Turun seurakunta teki odotetusti päätöksen luopua Ortodoksiviesti-yhteistyöstä puolen vuoden kokeilujakson jälkeen. Syitä seurakunnasta ei ole kerrottu, mutta vilkaisu lehden viime numeroon kielii jotakin; entisten Analogi-seurakuntien näkyvyys lehdessä on jäänyt jo alkumetreillä suuren Helsingin seurakunnan ja muun yleisen aineiston jalkoihin kuten odottaa saattoi.

Yhteistyötä Ortodoksiviestin kanssa viriteltiin aikanaan myös Analogin taholta, mutta helsinkiläisiä se ei kiinnostanut. Tavoitteena oli aito neuvottelutilanne, johon ei kuitenkaan koskaan päästy. Sillä tavoin Analogi-seurakunnat olisivat voineet yrittää saada enemmän näkyvyyttä ja mahdollisuuksia vaikuttaa lehden sisältöön.

Seurakunnille tarjottiin lopulta täydellistä sulautumista Helsingin julkaisemaan lehteen. Seurakuntien kaipaamaa säästöäkään ei tainnut syntyä. Ainoastaan Hämeenlinnan seurakunta kieltäytyi kunniasta ja Turku jätti takaportin, jota he nyt ovat käyttäneet. Hämeenlinna ryhtyi yhteistyöhön Aamun Koiton kanssa ja sai jonkin verran säästöäkin aikaan.

Useasti olen kuullut, kuinka seurakuntalaiset eri puolilla surevat Analogin lakkauttamista. Analogi oli sentään seurakuntiensa näköinen lehti. Lehden aloittama julkaisuyhteistyö Kotimaa Oy:n kanssa oli aikanaan ainutlaatuista. Analogin kehittämiseen seurakunnilla ei kuitenkaan riittänyt tahtoa, kiinnostusta eikä resurssejakaan. Sellainen asenne johtaa ennenpitkää umpikujaan.

Ei ole salaisuus, että hiippakunnan piispa ajoi voimakkaasti Analogi-seurakuntia Helsingin helmoihin. Siinä yhteydessä voitiin puhua myös jonkinasteisesta painostuksesta. Ehkä Turun lähtö avaa nyt silmiä muissakin seurakunnissa.

Haluan korostaa, ettei hiippakunnan laajuisessa lehdessä ole sinänsä mitään pahaa tai vastustettavaa. Itse asiassa lehtiyhteistyötä pitäisi kirkon piirissä virittää paljon laajemmalta pohjalta, jotta saataisiin aikaan riittävän usein ilmestyvä ja kunnolla toimitettu ja resurssoitu julkaisu. Hedelmällistä yhteistyötä voidaan kuitenkin rakentaa vain tasavertaisuuden pohjalta. Vanha totuus kun on, ettei kannettu vesi kaivossa pysy.

Ei kommentteja: